Råd for vedlikehold av skallplagg

Tre tips til hvordan du tar vare på dine skallplagg- Unngå de mest vanlige feilene


Syns du at skalljakken din puster dårligere med tiden? Eller er ikke membranbuksene dine like vanntette lenger? Det kan komme av at du har slurvet med vedlikeholdet. Her er tre gode tips til hvordan du tar godt vare på dine skallplagg.

1. Vask ofte og vask på rett måte

Membranplagg skal, i motsetning til hva mange tror, vaskes ofte. Da skylles porene rene og membranen puster bedre. Skitt, svette, røykos og matlukt bidrar alle til å tette porene i tøyet. Det holder at man vasker klærne etter hver 5. eller 6. ganger hard bruk. Men det gjelder å vaske plaggene på riktig måte. Slik gjør du det:

  • Bruk et flytende vaskemiddel- helst tilpasset for membranplagg. Grunnen til at man bør bruke spesielle vaskemidler er at vanlig såpe er laget for å få vannet til å trenge inn i fibrene og rengjøre i dybden. Med membran risikerer man da at vaskemiddelet etterlater seg små rester som fører til at plagget trekker til seg vannet. Man ønsker å unngå at rester av vaskemiddelet fester seg og tetter porene i membranen. Derfor er det også viktig å være nøye med mengden vaskemiddel.
  • IKKE bruk skyllemiddel eller blekemiddel
  • Skyll en ekstra gang
  • Sentrifugering med få omdreininger: 400-800 omdreininger per minutt

2. Reaktiver overflaten med varme

Membranplagg kommer med et tynt vannavvisende lag- som er helt nødvendig for at membranen skal fungere optimalt. Membranen er i seg selv vanntett (opptil et visst trykk), men dersom stoffet som ligger utenpå blir gjennomvått så dekkes membranen av et lag med vann som ikke slipper gjennom damp innenfra. Resultatet blir kondens på plaggets innside og bæreren blir våt og klam. Etter vask må overflaten reaktiveres for å full vannavvisende effekt. Dette gjøres med varme.

Det fungerer fint å drypptørke plagget for å spare energi. Når plagget er tørt er det tilstrekkelig med 20 minutter i tørketrommelen for å aktivere impregneringen. Tørkeskap gjør samme nytten.


3. Impregner ved behov

Når det ikke lenger dannes små vanndråper på plaggets overflate ved f.eks. lett regn- da er det på tide å impregnere på nytt. Det gjør du enkelt selv:

  • Vask plagget slik at det er helt rent (les hvordan du skal gjøre i punkt 1.)
  • Impregner med enten en impregneringsspray som sprayes direkte på yttertøyet eller impregneringsmiddel for vaskemaskin. Sistnevnte anbefales da det er mye enklere å få til et godt resultat og man puster ikke inn impregneringsmiddel. Impregnering i vaskemaskin skjer på samme måte som en vanlig vask, men man erstatter såpen/vaskemiddelet med impregnering.
  • Etter behandlingen skal impregneringen aktiveres på samme måte som beskrevet i punkt 2.

BONUS-tips: Unngå flekkfjerningsmidler.

Du vil finne produktene Villmark Extrem impregnering som både spray og for vask i våre butikker. I tillegg har vi Villmark Eco-Clean vaskemiddel.