På tide å oppdatere verkstedet med ny innredning


-Etter mange år blir selv det beste verkstedet slitent. Swedol byttet ut innredningen i sitt serviceverksted og kunne samtidig forbedre verktøyskapene som selges i butikkene.

Verkstedsinnredning

Johan gjør siste finpuss

Johan Pettersson i Swedols serviceverksted setter seg ned på en verkstedstol og smiler med hele ansiktet.

– Dette blir kanonbra, sier han og peker på den nye innredningen fra Ampro bak seg, som han akkurat har montert. En ny arbeidsbenk med skuffeseksjon, verktøyvegg, overskap, verktøyskap og et høyskap i knallrødt og svart lakkert stål rammer inn den oppdaterte arbeidsplassen hans på ca 3 x 5 meter.
Ved siden av ham har de tre andre servicebåsene også fått tilsvarende ansiktsløft.

Men det er mer enn bare overflater og farger. Den nye innredningen er stabil, fleksibel og av ypperlig kvalitet.Legg verktøyet i skuffer

Swedol selger Ampros innredninger og verktøy, og Johan vil ikke ha noe annet. Han vet at det er god kvalitet, sertifisert for flyindustrien som stiller ekstra høye krav. Om man bruker verkstedet hver dag så slites den, det er ikke til å unngå og den gamle innredningen hadde stått lenge.
I løpet av årene har det også blitt et salig kaos av ulike løsninger.

Innredningen passer like godt i en privat garasje eller hobbyrom som i et profesjonelt verksted

– Denne nye innredningen kan tilpasses og passer like godt i en privat garasje eller hobbyrom som i et profesjonelt verksted. . Alt kan byttes – dører kan hengsles om, skuffemodulene kan flyttes og bygges på. Vi setter sammen de delene vi har behov for.

Johans røde verktøytavle på veggen inneholder ingen verktøy. De har han heller i skuffene og i en løs verktøyvogn på hjul.


Verktyg

De ferdige verktøysettene passer perfekt i skuffene


– De rommer veldig mye verktøy, mer enn hva jeg egentlig har behov for, sier han. I stedet skal verktøyveggen fylles med annet nødvendig utstyr som trykkluft og annet forbruksmateriell.

– Stålet er enkelt å lage nye hull i og man kan tilpasse den slik man ønsker.

Man kan jo også enkelt henge kroker til verktøy på den.Heller tre enn gummi når det kommer til arbeidsbenk.

De nye arbeidsbenkene er i laminert MDF. Johan liker den bedre enn gummioverflaten på hans gamle benk.

Johan Pettersson

Johans tips for en god arbeidsplass i verkstedet.

 • Plasser arbeidsbenken nær strømuttak for belysning, el-verktøy, luft og nettverk. Da slipper du mange løse skjøteledninger og kabling.
 • Tenk nøye gjennom hvordan du ønsker oppbevare verktøyet, enten i skuffer eller hengende på tavler med kroker.
 • Oppbevar det tyngste verktøyet og maskinene ved lav høyde for å unngå farlige løft.
 • Sorter verktøyet i ulike skuffer og bruk foaminnsatser for å holde kontroll på de ulike størrelsene. Da ser du med en gang om du mangler noe.
 • Lås skapene dine etter arbeidsdagen, så får du har verktøyet ditt i fred.

– Det er alltid bra med en skikkelig benk. Jeg bruker den mest til pirkearbeid som lodding, men også til en del grovere oppgaver, sier han.

Som ekstra tilbehør har serviceteknikerne ESD-plater når de skal holde på med elektrisitet. Tyngre jobber tar de på løftebordet midt i verkstedsbåsen.Planlegg verkstedet nøye

Selv om alt kan bygges om, synes Johan at man bør ta seg tid til å næye planlegge verkstedet. Det er da lettere å utnytte flatene riktig og får lett tilgang til det verktøyet man bruker mest. Det skal være logisk, sier han. Man skal ikke behøve klatre for å få ta i verktøyet.

– Gå gjennom hvilke verktøy du trenger og hvor du trenger de. Jeg har god oversikt over mitt verktøy, men kollegaene mine sliter nok med å finne noe her hos meg, sier han leende.

Ellers virker ting ganske logiske i verkstedet hans. Det tyngste og største verktøyet i den litt større skuffen nederst, sier han og viser hvor mye den rommer. Skuffene over inneholder tenger, skrutrekkere og fastnøkler.Sveisede verktøyskap er mer stødige.

En ekstra fordel med Ampros system er at verktøysettene selges i ferdige foaminnsatser som passer perfekt i skuffene. Det er bare å legge de rett ned i. Slik får alle verktøy sin plass og man har full oversikt fra første stund.

– Man kan også kjøpe løse foambrett som kan skjæres til etter behov.


Alt kan låses, men dersom noe av verktøyet likevel kommer på avveie kan man komplettere med løse deler.

Serviceteknikerne i verkstedet har vært med og utforme innredningen. Det finnes flere fordeler med det at de tester ut det som skal selges i butikkene, mener Johan. Når han fikk se de første prøvene på innredningen var de som”Ikeabyggesett”. Vanskelige å sette sammen på en skikkelig måte. Man returnerte dem til Ampro med direktiv om at de skulle selge sveisede og mer ferdige innredninger i stedet.

– Nå var det overraskende enkelt å montere sammen benken og skapet, det tok kanskje en time til sammen.


Tekst: Eriq Agélii
Foto: Tobias OhlsInnredningen i Johans verksted Ampro garasjeinnredning som består av:

 • 1 høyskap med 4 hylleplan
 • 1 halvskap med et hylleplan
 • 1 skuffeseksjon med 7 skuffer
 • 3 overskap
 • 3 verktøytavler
 • Benkeplate i MDF
Pluss Ampro verktøyvogn med 326 deler og løftebord Silverstone BS50L i samme størrelse som en Euro-pall (bestillingsvare).Den nye verkstedsinnredningen tar form.