Skopleie

Sikkerhet i fokus: Ta vare på skoene dine

Vernesko varer ikke evig, men riktig stell og vedlikehold kan gjøre at de holder lenger. Vi anbefaler alltid å følge produsentens bruksansvisning når det gjelder stell og renhold av våre vernesko.

Hva bør man tenke på?

Hvor ofte man bør bytte ut arbeidsskoene kommer først og fremst an på hva du jobber med, men generelt er det lurt å skaffe seg nye sko med et halvt til ett års mellomrom. For noen holder et par lenger, men andre må bytte oftere igjen. En god løsning kan derfor være å kjøpe noe som passer sesongen når det slår over fra vinter til sommer, og motsatt.

Man tilbringer mange timer i uka med arbeidsskoene på beina, men hvor ofte du skal skifte varierer. Hvis du jobber i et surt miljø vil det spise opp selve sålen, og om du krabber mye rundt som snekker går det ut over sømmene og oversiden. Oftest er den mest synlige slitasjen på undersiden av sålen, men det er ikke all slitasje som synes. Over tid tråkker du faktisk i stykker dempingen inne i selve skoen, og da er det på tide å bytte.

Det er likevel ikke slik at du alltid må kjøpe en helt ny sko. Hvis du kjøper en god, støtdempende innleggssåle sammen med skoene, og bytter den ut omtrent hver tredje måned, vil skoen kunne føles nesten helt ny på beina mye lenger.

Dersom du i tillegg er nøye med vedlikeholdet og renhold av skoene vil både beskytte deg og holde lenger. Husk at fottøyet påvirker ryggen, og du pådra deg skader og plager hvis du ikke har sko som er bra for din rygg, vekt og arbeidsdag

Her noen generelle tips til vedlikehold:

  • Fottøyet bør lagres på et rent, tørt og temperert sted når det ikke er i bruk
  • Fjern eventuelt støv og skitt ved hjelp av en børste etter bruk
  • Fjern eventuelt flekker med en fuktig klut, hvis nødvendig med mild såpe
  • Bruk egnet skopleieprodukt på alle sko med overdel i glatt skinn/pigmentert spaltlær
  • Hvis fottøyet har vært utsatt for ulykker, eller har mangler slik at de beskyttende egenskapene ikke lenger beskytter må de kasseres
  • Husk at det er ikke alle typer vernesko som passer til all type bruk - velg vernesko tilpasset ditt bruksområde