5 TIPS TIL DEG SOM SKAL HA NYE VERNESKO

Ønsker du å investere i egen helse og komfort i arbeidshverdagen, er valget av arbeidssko noe av det viktigste å tenke på. De fleste bruker gjerne verneskoene 8-10 timer hver dag, og da sier det seg selv at det betyr mye for totalhelsen din med gode sko.

– Investerer du i gode arbeidssko kan det både skåne deg for belastningsskader og spare deg for penger i lengden. Legger du litt ekstra penger i arbeidssko og en god såle så får du gjerne økt slitestyrke og levetid på skoene, sier Christine Karense Kristiansen, butikkselger hos TOOLS Klær & Vern, tidligere Univern, i Drammen.

Christine forteller at det som regel tar mellom 6-18 måneder for sålen å miste spensten, avhengig av faktorer som vekt, arbeidsoppgaver og riktig vedlikehold av skoene. Så, hva bør du tenkte på når du skal velge ditt neste par?


VELG SKO UT IFRA ARBEIDSMILJØ

Hvilke sko som passer best for deg avhenger først og fremst av arbeidsmiljøet ditt, og hvilke arbeidsoppgaver du utfører. – Har du mye stillestående arbeid så er det viktig med en stabil sko, jobber du på lager eller som snekker er lette sko tingen. Du velger ikke en sandal hvis du jobber med sveising, for da vil det brenne godt i skospissen, poengterer Christine.

Hun forteller videre at vanlige lavsko er det de selger mest av. – Lavsko utgjør den store hoveddelen av salget vårt, og brukes typisk av ansatte i serviceyrker. Historisk sett har alle snekkere og de som jobber i anlegg også gått i lavsko, men det ser vi at det blir mindre av. Christine forteller at skoletter blir stadig mer populært blant bevisste håndverkere.

– Salget av skolett øker, og det henger sammen med at bedrifter har blitt mer oppmerksomme på det som har med ankelsupport, avstivning og ekstra beskyttelse mot overtråkk å gjøre. I dag har vi et større utvalg av skoletter og andre sko, fordi de beskytter bedre og er like behagelige selv om de de ser mer klumpete ut. Hvis ankelen din er utsatt gjennom jobben er det lurt å velge en skolett med ankelbeskyttelse, så slipper du samtidig å få dritt i skoene.

Dersom du vanligvis har stor slitasje på sko gjennom jobben, så er det noe som også må tas hensyn til.

– Skinnsko er det som primært brukes av de som driver med røft arbeid og har stor slitasje på skoene. På vinteren anbefaler vi at du bruker egne isolerte vintersko, på sommeren bør du velge sko med god lufting så du slipper å bli klam på beina. Jobber du innendørs bør skoen være lett og luftig, til utendørsjobber bør skoen være vannavstøtende for å opprettholde god skohygiene.

Christine forteller at nesten alle arbeidssko i dag kommer med spikertramp. – Spikertrampene som blir brukt nå er i en så myk og god kvalitet at man egentlig ikke merker forskjell med eller uten. Når det gjelder vernetå finnes det ulike typer, gjerne i stål, aluminium eller kompositt. Materialet påvirker i liten grad vekta, men dersom du er avhengig av å komme inn i soner der du må gjennom en metalldetektor, for eksempel på en flyplass, så velger du kompositt for å unngå at det piper, sier Christine.


5 tips til valg av arbeidssko

  1. Velg sko ut ifra arbeidsmiljø- og oppgaver.
  2. Oppretthold god skohygiene med arbeidssko tilpasset sesong og vær.
  3. Bytt sko når den er utslitt.
  4. Besøk en Univern-butikk og kartlegg dine føtters bredde, lengde og pronasjon.
  5. Invester i en god innleggssåle.

EN SKO SOM IKKE PASSER BLIR ALDRI GOD

Det desidert viktigste når du skal gå til innkjøp av nye arbeidssko, er ifølge Christine passformen.

– Å velge en leverandør som har tilstrekkelig bredt sortiment som passer foten er punkt nummer én. En sko som ikke passer vil aldri bli god. Det er forskjell på bredden på lesten, vi skiller mellom smale, medium og brede. Har du brede føtter kan for eksempel vernesko fra Gesto være et godt valg, forteller hun.

Univern og TOOLS er direkte importør av Gesto og Grisport, og fører i tillegg en rekke andre merker som dekker alle våre kunders behov. – Mitt råd er å gå i en av våre butikker med godt utvalg og få profesjonell hjelp og råd rundt passform og valg av type arbeidssko.

Noen av Univern-butikkene har en egen målemaskin der du kan måle både bredde, lengde og pronasjon på føttene dine. – Da er vi bedre i stand til å anbefale deg sko med riktig størrelse, bredde og ikke minst innleggssåle. For mange er det en øyeåpner når de endelig får en såle som er tilpasset deres føtter. Det koster kun noen få hundrelapper ekstra, men du vil føle at du ikke blir like sliten og anspent i beina på jobb, og foten begynner å slappe av.

Hele prosessen med målemaskinen tar kun et par minutter, og vi lagrer informasjonen din så du kan få målene dine på epost med anbefalinger for din fot.

– Det tar egentlig ikke noe særlig lenger tid siden man uansett gjerne må prøve på noen ulike sko før man bestemmer seg. Noen ganger drar også Univern-selgerne ut til bedrifter med maskinen, slik at alle ansatte i selskapet kan få målt opp riktige sko.

– Arbeidsgivere har blitt mye mer bevisste på at riktig fottøy forebygger belastningsskader og reduserer sykemeldinger, og ikke minst gir de ansatte en mye bedre og mer komfortabel arbeidshverdag.